hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

IRCAM

Jezici

EN IRCAM; NJ IRCAM; FR IRCAM; TL IRCAM;

Etimologija

od FR: Institut de Recherche et Coordination Acoustique / Musique = institut za istraživanje i koordinaciju akustike i glazbe

Definicija

Naziv za istraživačko-edukacijsko-produkcijsku ustanovu u Parizu, koju je 1969 ustanovio predsjednik Georges Pompidou, a čijim je utemeljenjem i aktivnostima do 1992 ravnao francuski skladatelj i dirigent Pierre Boulez, a Odjel za instrumentalna i vokalna istraživanja vodio je slovensko-francuski skladatelj Vinko Globokar (1973.-79.). U tom periodu "cilj ustanove bio je zbližavanje znanosti i umjetnosti u cilju proširenja izražajnih sredstava i pomlađivanja glazbenog jezika"<IR>. U tom periodu IRCAM utjelovljuje najnapredniju i najpotpuniju refleksiju računalne glazbe u svijetu.

1992. na čelo ustanove dolazi Laurent Bayle, s programom otvaranja ustanove široj javnosti i novim umjetničkim vrstama, kroz utemeljenje Agora festivala i Foruma te umrežavanjem djelatnika s toga područja diljem svijeta, kao i razvitkom novih tehnologija (v. ISPW).

Od 2002 do 2006 ustanovom predsjeda filozof Bernard Stiegler, s ciljem obnavljanja i novog promišljanja odnosa između umjetnosti i znanosti. Kroz suradnju s gostujućim umjetnicima IRCAM pridonosi suvremenosti debate oko aktualnih pitanja vezanih uz industriju i kreaciju, bilo teoretske, umjetničke ili političke naravi.

2006. na čelo ustanove dolazi Frank Madlener.

Referencije

<IR>