hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

Radna stanica

Jezici

EN workstation; NJ Workstation;

Definicija

Naziv za specijalizirano računalo visokih performansi, konstruirano za tehničku ili znanstvenu namjenu. Mada prvenstveno razvijena za jednog osnovnog korisnika ili manju skupinu istovremeno, za razliku od osobnih računala "srednje struje" ovakva računala posjeduju sistemsku umreživost visoke brzine, veću radnu i perifernu memoriju, jaču procesnu moć, viši stupanj sigurnosti i pozudanosti, a većinom pokreću neku inačicu UNIX operativnog sistema. Proizvođači provode striktnu integraciju hardvera i operativnog sistema time što proizvode ili specificiraju hardver te održavaju i razvijaju pripadajuću inačicu UNIX sistema. To dopušta daleko rigoroznije testiranje performansi nego kod npr. Windows PC računala (gdje proizvođači hardvera ne mogu utjecati na sistem niti na druge hardverske komponente). Time se osigurava kvaliteta, konzistentnost serije i opteretivost računala, kao i stabilnost rada s aplikacijskim programima.

Po tržišnoj namjeni radne stanice mogu biti:
  • projektantske radne stanice (CAD)
  • znanstveno izraživačke i vizualizacijske radne stanice
  • grafičke radne stanice
  • video i audio radne stanica
  • radne stanice za modeliranje animiranih filmova, igara i virtualne stvarnosti

Komentar

  1. S obzirom da su komponente koje se ugrađuju u radne stanice danas cjenovno bliže onima koje se ugrađuju u osobna računala, danas je i granica opsega tog pojma labavija nego što je bila ranije.
  2. U glazbenoj informatici ovaj je pojam još labaviji (v. Audio radna stanica ili Glazbena radna stanica). Stoga je na ovoj stranici prvenstveno obuhvaćeno najšire značenje pojma u općem računalstvu.

Referencije

<WK>: Workstation;     <TP>: Workstation