hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

Glazbena radna stanica

Jezici

EN Music workstation (MW)

Definicija

Pojam koji ima pretežito marketinški predznak jer se obraća glazbeniku i podrazumijeva uređaj s intuitivno-glazbenom kontrolom nad računalnom razinom funkcionalnosti.

Komentar

Geneza pojma potječe iz 80. godina 20. stoljeća, kada se samostojećim uređajima kojima se objedinilo uzorkovnu sintezu, multitimbralno sekvenciranje, diskovni audiozapis, video sinkronizaciju i MIDI kontrolu emuliralo funkcionalnost višekanalnih studija za snimanje i obradu zvuka, a njima se upravljalo jednostavno, po uzoru na analogne sintetizatore. Ozbiljniji uređaji ranih generacija te klase cjenovno su bili dostupni jedino profesionalnim studijima za snimanje.

USP. Ardour

Kritika

U proteklih 40 godina je razvijeno nekoliko generacija glazbala te vrste, međutim uređaji vrhunske profesionalne kategorije pokazali su se ekonomski neisplativima za proizvodnju. Noviji strojevi, koji se danas uglavnom svode na digitalne klavijaturne instrumente proširene funkcionalnosti (i prikrivene računalnosti) teško da mogu s glazbeno informatičkog motrišta opravdati pojmovnu relevantnost svojeg naziva. Njihova prvenstvena namjena je koncertno izvođenje produkcija popularne glazbe i sa značenjem pojma radna stanica stoji u suprotnosti, jer nameće relativno banalan i nefleksibilan model glazbene kreacije.

Referencije

<IR>;    <BR>: MW;    <WK>: MW;