hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

Algoritamsko skladanje

Jezici

EN algorithmic composition;

Etimologija

(v. algoritam)

Definicija

Naziv za one postupke u skladanju glazbe pomoću računala u kojima se skladatelj izravno i pretežito služi računalnim algoritmima za istraživanje i dobivanje glazbenih rješenja.

Početkom 21. stoljeća postoji veći broj visoko razvijenih softverskih okružja za a.s., često koristeći napredna grafička i druga sučelja. Funkcionalnost ovakvih okružja nije nužno vezana za stvarno vrijeme, budući da ni glazbeno vrijeme u samom procesu skladanja nije nužno uvjetovano skladateljskom interakcijom u realnom vremenu.

Možda najpoznatiji primjer je IRCAMov softverski paket OpenMusic, koji je izgrađen na programskom jeziku Common LISP, a objavljen je pod slobodnom GNU GPL licencijom.

Komentar

Engleski termin algorithmic composition odnosi se i na (algoritamsko) skladanje kao proces i na (algoritamsku) skladbu kao produkt a.s.

Ne bi trebalo pod svaku cijenu svrstavati a.s. u algoritamsku glazbu, niti postupke a.s izdvajati kao osnovne kriterije legitimiranja računalne glazbe u užem smislu, zbog učestale skladateljske prakse rabljenja algoritama u predsređenju građe i pojedinim fazama razrade djela koja su namijenjena izvođenju isključivo na tradicionalnim glazbalima.

Referencije

<AC>: 1-287;      <CR>: 833-4;      <IR>: OpenMusic;