hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

Ardour

Jezici

EN ardour; NJ ; FR ; TL ;

Etimologija

Naziv softvera, od lat. ardor ( = plamen, strast, revnost )

Definicija

Ardour je softverska glazbena radna stanica i diskovni snimač zvuka [i program za A/V produkciju], koji radi na Linux, MacOS, Windows i Solaris operativnim sistemima. A je slobodan softver otvorenog izvornog koda, napisan u jeziku C++ i objavljen pod GPL licencijom. (<WK>)

Program razvija i održava Paul Davis, temelji se na softverskom audioposlužitelju niske latencije JACK, a njegov je nastanak iniciran 2002. u sklopu programske platforme A GNU Linux Audio Distribution koja je kao javni projekt multilateralnog partnerstva bila podržana od Fondova Europske Unije.

S 2024. godinom Ardour podržava mehaničku automatiku studija za snimanje poput SSL, te više standarda plug-in podprograma (AudioUnit, LV2, VST (v2 i v3) i LADSPA).

Komentar

Mada danas postoji veći broj profesionalnih programa koji služe glazbenoj produkciji i postprodukciji pomoću računala, u ovom kontekstu se izdvaja a. kao jedini takav slobodan program posve otvorenog koda, nastao iz javne inicijative da sva tehnologija i know-how u ovom području ne budu razlomljeni na poslovne tajne tržišno zaraćenih profitnih korporacija, već da se nešto razvija i u sferi slobodnog dobra i nudi pravo na akademsko učenje i usavršavanje.

Referencije

<ARD>;   <WK>: Ardour (software)