hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

Ardour

Jezici

EN ardour; NJ ; FR ;

Etimologija

od naziva programa

Definicija

Ardour je softverska glazbena radna stanica i diskovni snimač zvuka [i program za A/V produkciju], koji radi na Linux, MacOS, Windows i Solaris operativnim sistemima. A je slobodan softver otvorenog izvornog koda, napisan u jeziku C++ i objavljen pod GPL licencijom. (<WK>)

Program razvija i održava Paul Davis, temelji se na softverskom audioposlužitelju niske latencije JACK, a njegov je nastanak iniciran 2002. u sklopu programske platforme A GNU Linux Audio Distribution koja je kao javni projekt multilateralnog partnerstva bila podržana od fondova Europske Unije.

Komentar

Mada danas postoji veći broj profesionalnih programa koji služe glazbenoj produkciji i postprodukciji pomoću računala, u ovom kontekstu se izdvaja a. kao jedini takav slobodan program posve otvorenog koda, nastao iz javne inicijative da sva tehnologija i know-how u ovom području ne budu razlomljeni na poslovne tajne tržišno zaraćenih profitnih korporacija, već da se nešto razvija i u sferi slobodnog dobra i nudi pravo na akademsko učenje i usavršavanje.

Referencije

<ARD>;   <WK>: Ardour (software)