hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

Živa računalna glazba

Jezici

EN live computer music;

Etimologija

od. en. live + computer music

Definicija

Definicija je oblikovana po uzoru na definiciju žive elektroničke glazbe iz Pojmovnog vodiča kroz glazbu 20. stoljeća:
  1. (Naziv za) glazbu u kojoj se neki aspekti računalnom opremom stvaraju, reproduciraju i modificiraju za trajanja izvedbe.
  2. (Naziv za) glazbu čija kreacija uživo (bilo kompozicija bilo improvizacija) u bitnome ovisi o korištenju računalnog hardvera i softvera te o postupcima koji su idiomatični računalu kao glazbenom sredstvu, npr. živo kodiranje i/ili osmišljavanje i razvijanje specifičnih izvedbenih sučelja.

Komentar

Naziv se formirao kroz uporabu starijeg naziva živa elektronička glazba i tehnološku evoluciju računala u kompaktne uređaje visoke procesne moći, čime je znatan dio elektroničke glazbene opreme postao računalan. Osim emulacije tradicionalnih elektroničkih glazbala i modula tragalo se za elementima glazbenog izričaja koji bi bili računalu svojstveni, npr. granularna sinteza ili fazni vokoder, ali i izvedbenih sučelja koja bi računalu bila idiomatična, a ne da se mikroprocesore "prikriva" u sučelja po uzoru na neka tradicionalna glazbala prije nego što se glazbeno izvedbene mogućnosti računala temeljito istraže i razviju.

Referencije

<NG> : 317