hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

Korisnički prostor

Jezici

EN user space;

Etimologija

Definicija

Naziv za segment računalne radne memorije dodijeljen izvođenju aplikacijskih programa. Izdvajanje korisničkog prostora štiti operativni sistem računala od ofanzivnih programa ili programa s greškama da ne koriste memorijski prostor rezerviran za funkcioniranje sistema. Takvom segmentacijom radnog memorijskog prostora računala postiže se stabilnost i pouzdanost, jer je svaki program zahvaćen kvarom ili nedefiniranim ponašanjem moguće ubiti (EN kill) pomoću sistemskog signala.

Komentar

Ovaj je pojam ključan za razumijevanje prikladnosti pojedinih računala i operativnih sistema za obavljanje specifičnih glazbenoinformatičkih poslova poput interakcije u realnom vremenu.

U konstrukciji računala namijenjenih profesionalnom radu sa zvukom i glazbom najveći izazov predstavlja sistemsko projektiranje funkcionalnosti korisničkog prostora, budući da procesi upisa i ispisa zvukovnih podataka moraju imati prioritet hardvera (u nekim primjerima i viši), a moraju se moći dosegnuti i kontrolirati iz korisničkog prostora. To podrazumijeva posebne sistemske alate, visoku integraciju atestiranog hardvera i operativnog sistema, a cijena nepotpunih rješenja manifestira se kao: Veći broj inicijativa na razini EU i akademski zajednica u EU, SAD i šire provođen je početkom 21. stoljeća da bi se kreiralo GNU Linux OS otvorenog koda, koji bi zadovoljio strogim kriterijima niske latencije i korisničkog prostora, a da bude u potpunosti slobodan i publiciran u formatu otvorenog izvornog koda.

Referencije

<LI>:User space ;   <UNSW>: G. vd Linden - predavanje;