hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

Kyma

Jezici

EN = NJ = FR = TL = Kyma;

Etimologija

moguće od Grč. kima = val

Definicija

Ime komercijalnog vizualnog programskog jezika kojim se koriste glazbenici, istrađivači i oblikovatelji zvuka. Multiprocesorski digitalni procesor zvukovnog signala programira se grafičkim povezivanjem ikona modula na ekranu spojenog Macintosh ili Windows računala.
Kyma ima svojstva objektno-orijentiranog kao i funkcionalnog programskog jezika. Osnovna jedinica izričaja koju se generira predstavlja zvukovni objekt, ne nota, kao u tradicionalnoj glazbenoj semiografiji.<WK>

Projekt je pokrenula američka skladateljica i tehnologinja Carla Scaletti na Sveučilištu Ilinois Urbana-Champaign, u suradnji s projektom PLATO (Programmed Logic for Automatic Teaching Operations). S gubitkom institucionalne podrške sveučilištu za razvoj hardvera 1989. osnovala je kompaniju "Symbolic Sound" i komercijalizirala je proizvode i proizvodnju.

Ciljani korisnici su oblikovatelji zvuka na filmu i igrama, kao i glazbenici u živim izvedbama. Sustav je specifičan po podršci za više nestandardnih i mikrotonalitetnih tipova kontrolera.

Komentar

U praksi Kyma predstavlja sustav koji se sastoji od računala domaćina, specijaliziranog audio-procesora visoke učinkovitosti i softverskog programa kojm se upravlja sustavom. Više patentiranih algoritama za sintezu zvuka svojstveni su samo tom okružju.

Kritika

Mada proizvođač uspješno djeluje i razvija svoje proizvode iznimne funkcionalne pouzdanosti još od 1986., svojim nefavoriziranjem akademske zajednice stvara zatvoren sustav, s donekle ekskluzivnom korisničkom bazom i ograničenim fondom i dosegom znanja.
Kao rezultat toga, kompletan Kyma sustav s kontrolnim periferijama cjenovno spada u visoku klasu profesionalnih koncertnih glazbala.

Referencije

<WK>: Kyma;   <KSS>: Kyma;   <RGT>:Poščić, Kreković