hrvatski pojmovnik
glazbene informatike

SuperCollider

Etimologija

Jezici

Definicija

Naziv jednog od najkvalitetnijih i najvitalnijih jezika i okružja za sintezu zvuka u stvarnom vremenu i algoritamsko skladanje temeljen na tekstu. Objavio ga je 2002 autor James McCartney kao slobodan softver pod licencom GPL i od tada njegovu razvitku doprinose umjetnici, znanstvenici i ustanove širom svijeta. Za razliku od ranijih jezika za računalnu glazbu, SuperCollider je iz temelja napisan suvremenim alatima i iskustvima programiranja, te kao dinamički jezik predstavlja relevantan okvir za akustička istraživanja, algoritamsku glazbu i interaktivno programiranje u živo. Tješnja integracija između algoritama za sintezu i glazbenih naredbi čini ovaj jezik vrlo ekspresivnim i učinkovitim u interakciji računala s čovjekom.
Zanimljivo je da SC kao dio svog okružja može objediniti i podršku nekih starijih jezika, kao što je RTCmix. Neke od ustanova koje se bave razvitkom SC su institut STEIM u Amsterdamu, sveučilište Wesleyan University u SAD i udruga Sourceforge.

Komentar

U radu s ovim okružjem uspostavljena je jasnu razlika između jezika (front-end) i poslužitelja za sintezu (back-end). Ove dvije komponente međusobno komuniciraju putem OSC protokola.

Referencije

<WK>:SuperCollider<SC><HPM>: 11